MENÜ

 

 

Elefánt

Az elefántok a legnagyobb testű, és a leghosszabb életű szárazföldi állatok. Az ismert legtermetesebb példány 10 tonnát nyomott, vállmagassága pedig 4 méter volt. A hatalmas testet oszlopszerű lábak és kerek talpak tartják. A három vagy öt ujj körben helyezkedik el a rugalmas szövetekből álló talpon, amely mozgás közben tompítja a rázkódást. A bőrön csak szórványosan találhatók szőrszálak, és a többi emlősre jellemző verejtékmirigyek is hiányoznak. A vízzel és porral való fürdőzés fontos védelem az élősködők ellen, és szükséges a jó kondícióhoz. A meleg klímán a nagy felületű fülek segítenek a fölösleges testhő leadásában.

 

Oroszlán

Az oroszlán egy nagytermetű macskaféle. Testhossza 1,7 m, a nőstények ennél gyakorta kisebbek, testtömege pedig mintegy 180-200 kg. Testének alapszíne sárgásbarna, de a fiatal állatokon halvány foltok figyelhetők meg, amelyek látványos módon néha felnőttkorban is megmaradnak. A hímek sörényt viselnek, amelynek színe és mérete területenként és egyedenként is nagyon eltérő lehet. Néha akadnak gyér sörényű, sőt csaknem teljesen sörénytelen hímek is, de akadnak dús, bozontos sörényű egyedek is. A sörény színe sárgásbarna, vagy akár sötétbarna, fekete is lehet

 

Indiai antilop

Az indiai antilop kis számban India szinte teljes területén előfordul, kivéve a hegységeket és a nedvesebb területeket, mint például a Gangesz deltájának mocsarai és láperdői. Az állat hossza 100-150 centiméter, marmagassága 60-85 centiméter és testtömege 25-45 kilogramm. A baknak hároméves korában felül jellemzően fekete vagy sötétbarna bundája nő. Hátán, nyakán és fején, valamint lába külső felén ilyen a színe. Ez egyértelműen elüt a szeme körüli és az állán, mellkasán és hasán látható fehér szőrzettől. Csavaros szarva akár 60 centiméter hosszú is lehet. A nőstény felül világosabb, háta és feje pirosas-barnássárga, de nincs szarva. Testalja hasonlít a bakéhoz. Az antilopnak nagy szeme és füle van, kiváló a látása, a szaglása és a hallása, ezért hamar észleli a veszélyt. A gida bundája hasonlít a nőstényére. Csordákban él. Tápláléka fűfélék, levelek, lágyszárú növények, hüvelyesek, gyümölcsök és virágok. Átlagosan13 évig él.

 

 

 

 

Asztali nézet